sidebar-links-title

woensdag 22 april 2009

Tuinslakken op TV

De lancering van het Evolutie Megalab (het onderzoek naar de evolutie van de tuinslak) was op 21 april op verschillende manieren in het nieuws. Op televisie bij RTV West en in 3 radio-interviews: op Radio 2 (rond half 9 dus aan het eind), op QMusic (klik op Slakken zoeken) en op RTV West Radio (hier is geen audio van). Ook staat er een foto in de Telegraaf en een stukje op de Telegraafsite. Een fotoverslagje van het slakken zoeken staat hieronder.

dinsdag 21 april 2009

Evolutie gevonden in achtertuin Naturalis











Op 21 april was het druk in onze eigen museumachtertuin. Klas 5 van het Stedelijk Gymnasium uit Leiden was op zoek naar tuinslakken, voor de lancering van het Evolutie Megalab.

Ja! Gevonden!











9 potjes met slakken, voor elke kleur en bandering een potje. Ze werden niet allemaal gevuld, omdat niet van elke kleur en bandpatroon een slak werd gevonden.









Overleg: welke kleur is dit?












Noteren van de resultaten.









Deskundige hulp van o.a. Menno Schilthuizen.









Aan het eind van de morgen deed Menno Schilthuizen met het resultaat van de zoekactie de officiele eerste Nederlandse melding op de onderzoekssite voor Nederland.

Er zijn in totaal 74 tuinslakken gevonden, allemaal gewone (Cepaea nemoralis). De kleurvormen die het vaakst voorkomen, zijn geel met meer banden (21), roze met 1 band (19) en roze met meer banden (16). Het minst komen de bruine voor (slechts 3, zonder band). Om echt evolutie in de Naturalistuin aan te tonen, is de afstand tussen dit gebied en het gebied waarin in 1960 gemeten is, helaas te groot. Maar het verschil in bandering is wel significant. Kijk zelf op http://www.evolutionmegalab.org/ en zoom in op Leiden en Naturalis, dan kun je het resultaat zelf bekijken.

maandag 20 april 2009

Klaar voor mega-slakkenonderzoek

Op 21 april lanceren we in Naturalis het Evolutie Megalab, een megagroot onderzoek naar de evolutie van de tuinslak, waaraan iedereen kan meedoen. Een gemengd gezelschap van VWO-ers, biologen en museumbezoekers houdt dinsdagmorgen een slakkenzoekactie in de museumtuin. Het wordt spannend de 21e. Zijn er genoeg tuinslakken te vinden rond Naturalis en welke kleuren huisjes hebben ze? Die kleuren zijn belangrijk om de evolutie van de slak te 'meten'.

Voor de start richten we een speciale slakkenvitrine in. Er komt een prachtig exemplaar van de zanglijster in (Turdus musicus). Hij komt uit de wetenschappelijke collectie en is al verzameld in 1890. Bijzonder om zo'n beestje even op je bureau te hebben staan. Maar wat heeft een zanglijster met slakken te maken? Nou, ze lusten heel graag tuinslakken. Op een steen slaan ze de huisjes stuk, zodat ze de bewoner kunnen opeten. Die plek heet een 'smidse'. We bootsen in de vitrine zo'n smidse na. Hier zie je een meppende lijster.

Menno Schilthuizen, evolutiebioloog en coordinator van het Megalab, heeft zelfs al een smidse gevonden op het Naturalisterrein. In een bossige omgeving zijn de tuinslakken vaak donker, zodat de zanglijster ze niet goed kan vinden. Camouflage dus! Als er nu in 2009 minder donkere slakken te vinden zijn, kan dat betekenen dat ze zich niet meer hoeven te verstoppen voor hun vijand en dat er dus minder zanglijsters zijn.
Als je meedoet en je gegevens invult op de onderzoekssite, kun je ook zien hoe de evolutie in jouw eigen achtertuin is geweest.