sidebar-links-title

donderdag 19 februari 2009

Paneldiscussie: hoe belangrijk zijn endemische soorten?

Lastige dilemma's kwamen aan de orde tijdens de paneldiscussie die het eilandsymposium afsloot. Onder leiding van Jack Middelburg spraken Mark Lomolino, Robert Whittaker, Peter Morin, Mathias Harzhauser en Tijs Goldschmidt over 'The future of evolutionary islands: ecdology, evolution, conservation'.

Vragen als: is het natuurlijke proces genoeg om goede onderzoeksresultaten te verkrijgen, of hebben we experimenten nodig? Moeten we roofdieren herintroduceren om gebieden opnieuw te laten verwilderen? Hoe waardevol zijn endemische soorten? passeerden de revue.

De antwoorden waren, zoals dat gaat met dilemma's, niet eenduidig. Wel was er een tendens te bespeuren. De meeste sprekers braken een lans voor de realiteit en de situatie zoals die nu is. Je kunt het verleden nooit exact restaureren omdat de situatie nu in veel opzichten anders is dan die van vroeger. Hoewel dat op eilanden, als reddingsboten van endemische soorten, beter kan lukken dan op het vasteland.

Panel v.l.n.r.:
Robert Whittaker, Univ. Oxford, UK
Mark Lomolino, State University of New York, USA
Peter Morin, Rutgers University, USA
Jack Middelburg, Darwincentrum, Utrecht
Tijs Goldschmidt, Amsterdam
Mathias Harzhauser, Natural History Museum Vienna, Austria

Tijs Goldschmidt over evolutie 'door een man met een emmer'

Schrijver en bioloog Tijs Goldschmidt was de keynote speaker op de laatste dag van het eilandsymposium. Hij vertelde een persoonlijk verhaal over het onderzoek dat hij o.a. samen met Martien van Oijen en Frans Witte deed aan de cichliden (vissen) in het Victoriameer. Een bekend en bijzonder verhaal over evolutie in een geisoleerd stuk natuur. "Het Victoriameer was net zo divers aan levensvormen als de Serengeti. In een paar jaar tijd is het ecosysteem drastisch veranderd. Door een man met een emmer."

Het intensieve onderzoek aan de vissen beinvloedde zijn blik op de wereld. "Ik ging persoonlijkheden in de vissen zien: een huisvrouw, een filosoof. En andersom ging ik de mensen die ik zag vergelijken met de vissen in het meer." In zijn boek 'Darwins hofvijver' is het complete relaas te lezen.

dinsdag 17 februari 2009

Eerste eilandlezing druk bezocht

De eerste eilandlezing op zondag 15 februari: een volgepakte cinema!
Salomon Kroonenberg, hoogleraar geologie aan de TU Delft, nam het publiek mee naar vulkanische hotspots op onze aarde. Van Hawaii naar de Galapagos en Mauritius.

Hij tipte Kenneth Rijsdijk, coordinator van het Dodo Research Programme, dat er niet alleen op Mauritius botten van de dodo te vinden kunnen zijn. Misschien hebben de dodo's ooit, lang geleden, een inmiddels verzonken eiland gekoloniseerd. Misschien een nieuw expeditiedoel voor het dodoproject in samenwerking met het Zeeteam...










Aan het eind van de lezing presenteerde Kenneth Rijsdijk de nieuwe LuisterWijs CD 'De dodo leeft!' aan Salomon Kroonenberg. In de boekwinkel signeerde Kenneth de CD die hij zelf heeft ingesproken.

Darwin overal in het land

Wat is er allemaal te doen in Nederland in het Darwinjaar? Bekijk het promotiefilmpje, raak geinspireerd en bezoek www.darwinjaar2009.nl voor de details.