sidebar-links-title

zondag 18 oktober 2009

Bas Haring worstelt met eilandmensen

Op 18 oktober deelde wetenschapsfilosoof Bas Haring zijn fascinatie met eilanden met het publiek tijdens de 4e Eilandlezing. "Eilanden zijn geisoleerd, niet verbonden met andere eilanden of het vasteland. Ze staan op zichzelf. Juist daardoor kunnen er bijzondere soorten ontstaan. Maar zodra een eiland verbonden wordt met het vasteland, mengen zich de levensvormen met elkaar. En de bijzondere eilandvormen verdwijnen doordat ze worden verdreven door vijanden of sterkere dieren."


Hetzelfde geldt voor mensen. Bas heeft wel eens dergelijke eilandmensen ontmoet. Dit zijn mensen die helemaal op zichzelf zijn, niet verbonden met anderen. Ook niet verbonden met het verleden of met de toekomst. Ze zijn in het nu, op zichzelf. Ze zijn geheel origineel. Maar juist door hun geisoleerdheid kan het zo zijn dat hun ideeen nooit andere mensen bereiken. Dat is de paradox waarmee Bas worstelt.

"Hoe erg is dat? Hoe erg is het dat anderen nooit weten van het bestaan van een eilandmens, of van zijn ideeen? Maar zodra je ze wel verbindt met de wereld, verdwijnt hun originaliteit. Eigenlijk zou je ze in een soort informatie-reservaat moeten stoppen. Zij zouden nooit moeten twitteren."


Bas vroeg zichzelf en de zaal verder af hoe erg het is dat biodiversiteit afneemt. "Biodiversiteit is een gevolg van het bestaan van eilanden. Als er geen eilanden meer zijn, neemt de biodiversiteit af. Unieke soorten verdwijnen en er komen meer van dezelfde dieren en planten. Persoonlijk vind ik het niet erg dat dit gebeurt. Waarom zouden er zoveel verschillende soorten moeten zijn?" Deze vraag hield het publiek wel bezig, getuige de vragen die erover gesteld werden. Een leuke discussie voor 2010, het jaar van de biodiversiteit.