sidebar-links-title

maandag 27 april 2009

Galapagos door Darwins ogen bij 2e Eilandlezing

Caroline van der Mark nam haar toehoorders mee naar 'haar' Galapagos eilanden tijdens de tweede Eilandlezing in Naturalis. Caroline is reisgids, o.a. bij SNP, en biologe. Zij liet het publiek deze ongerepte archipel van bizarre schoonheid zien door de ogen van Charles Darwin toen hij er tijdens zijn reis met de Beagle voet aan wal zette. Haar enthousiaste verhalen over de vogels, leguanen en schildpadden inspireerden de overvolle zaal.

Tot haar verbazing maakte Darwin van sommige dieren helemaal geen gewag in zijn notities. De alomtegenwoordige zeeleeuwen bijvoorbeeld komen nergens in zijn papieren voor. "Ik snap het niet, want ze zijn duidelijk aanwezig. Misschien waren ze er 130 jaar geleden nog niet, want Darwin kon ze volgens mij niet over het hoofd hebben gezien. Als iemand me kan vertellen waar hij erover geschreven heeft, hoor ik dat graag."

Met aanstekelijk enthousiasme en prachtige foto's deelde Caroline haar fascinatie voor deze eilandengroep. Het leverde haar een hartelijk applaus op van een zaal vol geinspireerde toehoorders. En wellicht een aantal toekomstige reizigers die met SNP met eigen ogen de schoonheid van dit gebied en zijn oerbewoners komen bekijken.