sidebar-links-title

vrijdag 6 februari 2009

De olifant is weer heel

Een beetje triest gezicht, de olifant in stukken langs de kant. Maar hij is inmiddels gelukkig weer helemaal heel.




Evolutiespelletje spelen

Er komt een bijzonder spel in de tentoonstelling, dat speciaal is ontworpen voor Naturalis. Het wordt ter plekke in elkaar gezet.

De achterkant ziet er ingewikkeld uit en het gereedschap is ook niet mis.




Kom je straks ook kijken of jouw vogel het redt op zijn eiland?

Levende vissen in Naturalis

In Naturalis vind je normaal gesproken alleen opgezette dieren of skeletten. Nu zijn er echte levende vissen te zien; uniek dus! En niet zomaar guppies of goudvissen, het zijn cichliden. De mannetjes hebben prachtige kleuren, die zichtbaar veranderen als ze vechten of willen paren. Maar ze gaan niet graag uit logeren. Ze schrikken snel en verliezen dan hun kleur. Dus we moesten ze echt laten wennen aan hun nieuwe plek.
Eerst kwam het lege aquarium in de zaal te staan zodat het water op temperatuur kon komen. En nu zijn de vissen zelf verhuisd. Zo wennen ze aan het geluid en de beweging van mensen om het aquarium heen. Als straks de bezoekers in de zaal mogen, houden ze als het goed is hun mooie kleuren en verbleken ze niet meer van schrik.

Deze vissen uit het Victoriameer in Tanzania hebben zich in korte tijd zichtbaar aangepast aan veranderingen in het meer. Er zijn aanwijzingen dat rond 14 duizend jaar geleden het meer vrijwel volledig opdroogde. Toen het water weer terugkwam, werd het nieuwe meer in bezit genomen door enkele soorten vis uit de rivieren. Ze pasten zich snel aan hun nieuwe leefomgeving aan en in relatief korte tijd ontstond een groot aantal soorten, elk met een specifieke voedingsgewoonte. Kijk voor het uitgebreide verhaal van de cichliden op http://www.darwinjaar.nl/.

Trailer Expeditie Darwin in Naturalis