sidebar-links-title

vrijdag 13 februari 2009

Opening met een bliksemflits

Robbert Dijkgraaf, president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), verricht op 12 februari de officiele openingshandeling voor het Darwinjaar 2009. De vonk van het leven slaat symbolisch in een pan met oersoep. Hierdoor is het eerste leven op aarde ontstaan en het evolutieproces eigenlijk begonnen.

Daarna kwamen er twee vogels tevoorschijn die op hun lange stelten tussen het publiek door schreden. Tijdens de openingshandeling waren zij geevolueerd tot dieren met lange poten en grote snavels; een verwijzing naar de variatie in snavels bij de Darwinvinken.

De opening was heel druk bezocht. Na een welkom door Bert Geerken, directeur van Naturalis, hield Bert van der Zwaan, directeur van het Darwincentrum, een inleiding. Toen nam Robbert Dijkgraaf, president van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschap (KNAW) het woord. Een inspirerende toespraak waar veel bezoekers het later nog over hadden.

TV-opnames voor opening

Veel aandacht van de pers voor de opening van het Darwinjaar en tegelijk van de tentoonstelling Expeditie Darwin. Het NOS journaal heeft Ilse van Zeeland geinterviewd, een van de inhoudsontwikkelaars van de tentoonstelling. Voor NOS radio heeft John de Vos, paleontoloog bij Naturalis, prangende vragen beantwoord. Klik hier om beide uitzendingen te zien.

RTL Nieuws maakte opnames van Menno Schilthuizen, evolutiebioloog bij Naturalis. Van tevoren maken ze al close-ups van een aantal objecten in de vitrines. Zie hier de uitzending; Naturalis begint op 17.03 minuten. Afgelopen maandag filmde EenVandaag Bas Haring, wetenschapsfilosoof. Dit is de uitzending.

RTV West zond het begin van de opening live uit. Het fragment staat op 8.30 minuten.
Volgende week dinsdag 17 februari besteedt Vroege Vogels TV aandacht aan Darwin met een interview met Tijs Goldschmidt.

Mark Lomolino houdt openingslezing symposium

Op 12 februari gaat het symposium 'Evolutionary islands 150 years after Darwin' echt van start. Mark Lomolino houdt de openingslezing 'On the origin, evolution, and preservation of island life'. Lomolino is hoogleraar aan de universiteit van New York en schrijver van toonaangevende boeken op het gebied van biogeografie.
Zijn hele lezing is hier te bekijken en beluisteren op video.


Icebreaker voor eilandsymposium

Op 11 februari startte het symposium 'Evolutionary islands 150 years after Darwin' met een icebreaker: een borrel om het ijs te breken tussen de gasten vanuit de hele wereld.

De Gemeente Leiden was zo gastvrij om alle deelnemende wetenschappers te ontvangen in het stadhuis.

Het lijkt wel een reunie

"Het lijkt wel een reunie" merkte een gast van de opening op. Een heel geanimeerd gezelschap tussen de fossielen en de dinosaurussen in de Oerparade. Oude bekenden ontmoeten elkaar, nieuwe contacten worden gelegd. En er is ook nog tijd voor verwondering in de tentoonstelling.
Ondertussen is de catering hard aan het werk om iedereen te voorzien van heerlijke hapjes en welkome drankjes.

De laatste hand

In de uren voor de opening moeten nog kleine dingen gebeuren.

Tentoonstellingsmaakster Tjitske Visscher legt het boek van Malthus, dat we in bruikleen hebben, voorzichtig in de vitrine.

Het zeer kwetsbare ei van de olifantsvogel moet goed aangelicht worden. Daarom moet het even van zijn plek. Collectiebeheerder Hein van Grouw is de enige die het ei mag aanraken. Het is zo bijzonder omdat het nog helemaal heel is. Er zijn wel meer van deze eieren in collecties, maar voor zover Hein weet zijn die allemaal stuk of later weer in elkaar gelijmd. Gelukkig is alles goed gegaan en ligt het ei helemaal heel op zijn plek.