sidebar-links-title

vrijdag 4 september 2009

Zoeken naar fossiele vogelbotten met de Beagle

Zaterdag 5 september vertrekt paleontologe Hanneke Meijer per vliegtuig naar Madeira. Zij gaat op de eerste stop van de VPRO-Beagle bij de Canarische eilanden op zoek naar fossiele vogelbotten. Samen met emeritus professor paleontologie Bert Boekschoten van de Vrije Universiteit Amsterdam vaart ze op 6 september van Madeira met een kleine boot naar de kleine onbewoonde eilandengroep Ilhas Selvagens. Op 7 september komen ze daar aan, na een vaartocht van 180 mijl, zo'n 18 - 24 uur.

In oude strandafzettingen van het grootste eiland, Selvagem Grande, ontdekte Boekschoten zo'n dertig jaar geleden fossiele vogelbeenderen. Hij zal op deze reis proberen ze terug te vinden en een aantal exemplaren mee te nemen voor nader onderzoek. Bert en Hanneke hopen aan de hand van de botten een reconstructie te maken van de evolutie van vogels op dit onbewoonde eiland en wellicht een aanwijzing te krijgen over de oorzaak van hun uitsterven.

De clipper Stad Amsterdam kan zelf niet dicht genoeg bij de steile kust komen, vandaar dat beide paleontologen samen met een cameraploeg op een kleiner schip naar Selvagem varen. Van 7 t/m 9 september worden er van de zoek- en graaftocht opnamen gemaakt. 9 september 's middags vertrekt de zeilboot naar Tenerife: een tocht van 100 mijl, ca. 12-14 uur.
Daar monsteren Hanneke en Bert aan op de Stad Amsterdam, waar ze op 11 september verslag zullen doen van hun vondsten.
Als we tussentijds bericht hebben van Hanneke dan laten we dat hier weten.
Check Hanneke nog weer eens in de trailer van Expeditie Darwin hiernaast! En kom langs in de tentoonstelling waar je Hanneke kunt horen vertellen over haar onderzoek aan de dodo op Mauritius.
Dit Beagle-avontuur begon allemaal eind 2008, toen de voltallige VPRO-redactie Naturalis bezocht. Hanneke Meijer (links) en Ilse Prins (midden) praten met redacteur Siebren Hodes (rechts) over het dodoproject op Mauritius.

Volg de reis van de Beagle verder op http://beagle.vpro.nl/ en op televisie vanaf zondag 13 september, VPRO Nederland 2, 21.10 uur.

dinsdag 1 september 2009

De Beagle vaart opnieuw uit

Op vrijdag 28 augustus koos een nieuwe versie van de Beagle, de clipper Stad Amsterdam, vanuit Oostende het ruime sop richting Plymouth. Vanuit Plymouth vertrok Charles Darwin op 27 december 1831 voor zijn wereldreis; de moderne Beagle vertrekt vandaag, 1 september 2009.

Volg de hele reis, het wetenschappelijk onderzoek aan boord en langs de route, en de interessante gasten, op http://beagle.vpro.nl/.












Er is grote belangstelling van de pers. Aan dek wordt presentator Dirk Draulans geinterviewd.












Bij een rondleiding over het prachtige schip Stad Amsterdam stuiten we op een model van de Dodo! In april 2010 doet de clipper Mauritius aan om de opgravingen van dodoresten te bezoeken. De dodo is er dus vanaf het begin al bij.









Bedenkers van het meest ambitieuze project voor de Nederlandse televisie ooit nemen afscheid: Hans Fels (links) en Lex Runderkamp (tweede van rechts).









Het ziet zwart van de mensen op het 'staketsel' in Oostende die met vlaggetjes de deinende clipper uitzwaaien.












Op een ruwe zee verdwijnt de Beagle aan de horizon, op weg naar Plymouth.